Субота, 20.04.2024, 09:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Юридична бібліотека онлайн

Головна » 2012 » Грудень » 6 » За яких умов позичальник за кредитним договором у цивільному судочинстві звільняється від сплати судового збору?
11:01
За яких умов позичальник за кредитним договором у цивільному судочинстві звільняється від сплати судового збору?

За яких умов позичальник за кредитним договором у цивільному судочинстві звільняється від сплати судового збору?

 

Для того, щоб визначити, чи повинен позичальник за кредитним договором сплачувати судовий збір, потрібно відповісти на такі питання.

1. Чи є наданий кредит споживчим?

Відповідно до п. 2223 ч. 1 ст.1 Закону України «Про захист прав споживачів»:

споживач – фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника;

споживчий кредит – кошти, що надаються кредитодавцем (банком або іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції.

Таким чином, визначати, чи є кредит споживчим, потрібно відповідно до вищенаведених критеріїв (кредит повинен бути наданий фізичній особі для особистих потреб – придбання продукції), та аналізуючи зміст кредитного договору. При цьому у багатьох кредитних договорах прямо вказується, що наданий кредит є споживчим.

Якщо кредит споживчий, це є одним із критеріїв, який звільняє від сплати судового збору на підставі наступного.

Відповідно до рішення КСУ від 10.11.2011 р. у справі № 15-рп/2011 (справа про захист прав споживачів кредитних послуг) до правовідносин щодо надання споживчого кредиту застосовується Закон України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються споживачі – за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

2. Який статус у цивільній справі має споживач?

Відповідно до ч. 1 ст. 26 ЦПКУ у справах позовного провадження особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Відповідно до ч. 2 п. 5 постанови Пленуму ВССУ від 30.03.2012 р. № 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» від сплати судового збору, наприклад, за подання позовів, апеляційної/касаційної скарги у спорах, що виникають із кредитних правовідносин,споживачі звільнені лише в разі, якщо вони виступають у процесуальному статусі позивачів, а не відповідачів, наприклад, за позовом банку про стягнення кредитної заборгованості, що відповідає змісту ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Таким чином, споживачі звільняються від сплати судового збору тільки якщо вони є позивачами по справі.

 

Якщо вид кредиту, процесуальний статус позичальника не відповідають вищенаведеним критеріям, то позичальник повинен сплачувати судовий збір на загальних підставах відповідно до Закону України «Про судовий збір» (якщо він не звільнений від сплати судового збору на інших підставах, не пов’язаних з кредитними правовідносинами).

Також у цивільних справах, пов’язаних з кредитними правовідносинами, виникає питання щодо того, чи звільнені позивачі від сплати судового збору тільки за подання позовної заяви, або й за інші дії, за які повинен справлятися судовий збір.

У ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів»п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» вказано, що споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Відповідно доч. 2 п. 5 постанови Пленуму ВССУ від 30.03.2012 р. № 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» від сплати судового збору, наприклад, за подання позовів, апеляційної/касаційної скарги у спорах, що виникають із кредитних правовідносин, споживачі звільнені.

Таким чином, ВССУ вказує, що споживачі звільнені від сплати судового збору як за подання позовів, так і за подання апеляційної/касаційної скарги. Вважаємо, що за аналогією споживачі звільнені від сплати судового збору і за всі інші дії, пов’язані з їх позовами (наприклад, за подання заяви про видачу судового наказу).

Отже, підсумуємо: позичальники за кредитними договорами у цивільному судочинстві звільнені від сплати судового збору за таких умов:

1) кредит є споживчим;

2) позичальник є позивачем у справі.

Такий позивач звільняється від сплати судового збору за усі дії, пов’язані з його позовом.

 http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/DG121004.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=laws

Марина Костенко  

юрист, АФ «Є.С.Аудит»

Категорія: Цивільне право | Переглядів: 1266 | Додав: lawyer | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: